www.polmaratonkatowice.pl

Jak być dobrym maratończykiem. Czyli co składa się na sukces? - www.polmaratonkatowice.pl

Jak być dobrym maratończykiem. Czyli co składa się na sukces?

Wrzesień 9th, 2013

półmaratonMaraton, kto z nas nie chciałby się w nim sprawdzić. Należy wspomnieć na samym początku, że to nie taka bułka z masłem. Przygotowania do maratonu są bardzo wymęczające, codzienne treningi, tysiące godzin spędzonych na ćwiczeniach, ćwiczenie determinacji i przede wszystkim odpowiednia dieta.

Sukces jest sumą dobrej diety, ćwiczeń i odpowiedniej regeneracji całego organizmu. Wygraną zapewni na pewno spełnienie wszystkich czynników wymienionych wcześniej.

Podczas maratonu organizm ludzki korzysta z różnych źródeł energii np: węglowodanów, z rozkładu glikogenów.

Na kilka dni przed maratonem jest bardzo ważne to co jemy, mianowicie w tym czasie warto jest pomyśleć o strategii wdrażania do organizmu węglowodanów. Polega to na zwiększeniu ilości glikogenu, aby była wyższa niż jest pierwotnie. Odsuwa to czas zmęczenia o około 20% i poprawia wydolność organizmu.

Dzień przed startem organizm nie może się przemęczać. Wszystko czyli dieta i trening są bezpieczne, tak aby zachować rezerwy sił na sam dzień maratonu.

W ten wielki dzień, dzień Maratonu należy zjeśc śniadanie, to sprawa kluczowa. Zakazane jest, aby startować na głodnego, wówczas organizm może opaść z sił, mogą zdarzyć się omdlenia czy problemy z oddychaniem ,albo sercem.

W trakcie biegu ważne jest uzupełnianie płynów.

Po skończonym maratonie regenerujemy nasz organizm i odpoczywamy.